Приготвяне, приемане, дозировка

Два класически метода за приготвяне:

В чаша с вода: Този метод се препоръчва:

  • в началото на лечението с цветята;
  • в акутни или екстремни състояния;
  • когато смяташ да вземаш определена комбинация само няколко дни.

Всяка сутрин добави в голяма чаша вода по 2 капки от шишенцата с концентрат ( 4 капки от Rescue, ако е част от комбинацията). Пий на малки глътки през целия ден, докато изпиеш всичко. Това постепенно дозиране е по-интензивно, защото всяка глътка ти носи свежи импулси енергия. При много акутни проблеми е възможно да имаш нужда от повече от една чаша на ден до момента, в който състоянието ти се хармонизира.

За хора, които пътуват много през деня е по-добре да вземат малка бутилка вода вместо чаша.

В шишенце. Този метод се препоръчва за лечение на хронични отрицателни или по-дълги модели на поведение.

   Напълни малко шишенце с капкомер с около 75% вода и 25% алкохол. След това от бутилката с концентрат от всяка от избраните майчини концентрации капни по 1 капка на 10мл. Ако Rescue е част от комбинацията капни по 2 капки на 10мл.

   Малки медицински шишенца та 10 до 50 мл. Могат да се намерят в аптеките. За възрастни най-подходящият размер е 30мл., а за деца – 10 или 20мл. Хората, които работят далеч от вкъщи, могат да си приготвят 2 шишенца – едното за вкъщи, другото за работното място. Шишенцата могат да се използват и за следващите комбинации, като се изплакнат добре с топла вода. Ако други хора използват същото шишенце, то трябва добре да се стерилизира.

 

Видове вода и алкохол

Какъв вид вода е най-добре да се използва?

Д-р Бах препоръчва изворна вода, като има предвид „здравословна вода от естествени източници“. Еквивалентът днес е вода от собствен кладенец, хубава питейна вода от водопровода, филтрирана вода или негазирана минерална вода.

Не се препоръчва използването на вода от минерални извори, известни с лечебните си свойства, защото тя сама по себе си има силна вибрация и не е достатъчно неутрална. Също така неподходяща е дестилираната и деминерализираната вода, защото и „липсва свойството на импрегниране“.

   Приемът на неразредени капки директно от бутилката с концентрат има силен моментен ефект, опитът показва, че той много бързо отшумява. Изглежда водата е необходимата носеща субстанция, която запазва енергийните импулси на цветовете на растенията и ги прави по-дълготрайни.

Ролята на алкохола. Алкохолът служи само за консервиране на водата. Препоръчва се коняк или някакъв вид гроздова ракия, но и всякакъв концентрат с по-малко от 50% съдържание на алкохол е подходящ. Деца или алкохолици могат да използват комбинации без алкохол. Алтернативно може да се използва домашен ябълков оцет или глицерин.

 

Трайност

Съдържанието на бутилки с концентрат няма срок на годност, въпреки че по юридически причини на опаковките е отбелязана дата. Съдържанието в шишенцата може да се ползва поне 3-4 седмици.

Старите комбинации запазват енергийния си ефект независимо от помътняването на водата. Затова не бива да ги изсипваш, а можеш да ги използваш във ваната или да ги върнеш в природата като поливаш с тях цветята си.

Ако сместа се приготвя без алкохол, трайността и е колкото тази на водата. Затова, особено лятно време, се препоръчва да съхраняваш шишенцето в хладилник.

 

Дозировка и прием

За разлика от хомеопатичните препарати дозирането на екстрактите от цветя на д-р Бах без никаква опасност може да бъде индивидуално. Стандартната дневна доза е 4 капки от шишенцето с индивидуална комбинация директно върху езика 4 пъти на ден. Или ако е по метода на чашата, за деня се капват 2 капки от избраните концентрати в чаша с вода.

 

По-висока доза. Когато за първи път се приемат цветя на д-р Бах, много хора изпитват нужда да ги взимат по-често – например да пият повече от една чаша дневно, а ако използват шишенце, да си капват капки на езика до 15 пъти на ден. Препоръчително е да се поддадеш на тази интуитивна нужда, защото тя често води до пробив в лечението. Опитът показва, че повечето хора се връщат към нормалните дози след около седмица.

 

По-ниска доза. Някои хора интуитивно усещат, че мат нужда от по-ниска доза. Тези, които са установили, че имат нужда от по-малко хомеопатични или други природни средства, трябва да започнат по-бавно и с цветята на д-р Бах – например по 1 капка на ден и постепенно да увеличават дозата на 4 капки 4 пъти на ден.

 

Препоръчително време на деня за дозиране на капките. За да постигнеш пълен ефект, взимай капките 10 минути преди ядене или поне 30мин. след ядене. Преди да преглътнеш, задръж течността няколко минути в устата си. Можеш да взимаш капките:

  • няколко минути след миенето на зъбите сутрин;
  • между 12 и 13 часа на обед;
  • следобед между 16 и 18 часа;
  • вечер преди лягане.

 

Продължителност на приема. Ако кризата е остра, най-добре е да взимаш комбинацията си от цветята на д-р Бах в чаша с вода. Пий по една чаша вода на ден за период от 1 до 4 дни, като променяш комбинацията от цветята в зависимост от промените в състоянието си.

  • Повечето типични кризисни ситуации изискват една или две комбинации, които трябва да се взимат от 18 до 28 дни.
  • За лечение на хронични модели на поведение, взимай комбинацията от 18 до 28 дни, направи оценка на състоянието, промени съответно новата комбинация и я взимай още 18-28 дни. Продължавай с оценката и промяната на комбинацията на всеки 18 до 28 дни докато е необходимо.
  • За дълготрайно лечение на възрастни използвай същите комбинации 5 до 8 седмици.

 

Откъс от книгата на Мехтхилд Шефер „Енциклопедия на терапията с цветята на д-р Бах“

 


Кой е Д-р Бах
Същност на Цветолечението на Д-р Бах
Често задавани въпроси и отговори
Описание на цветята при деца (Б. Мацарела)
Реперториум за деца (Б. Мацарела)
Кратък въпросник за деца (Б. Мацарела)
Реперториум (Ф. Уилър)
Когато не усещаме ефект
Rescue remedy - капките за спешна помощ
Бременност и кърмене
Приготвяне, приемане, дозировка
Физически симптоми
Често използвани комбинации
Форми на протичане на реакции

 

 

Тагове: