Често задавани въпроси и отговори

Можем ли да вземаме капките в чай, кафе и пр.?

Можете да капнете капките в чай, кафе, газирани напитки и пр. В това отношение те се различават от хомеопатичните лекарства.

Можем ли да вземаме капките с много гореща, дори кипяща вода, без да разрушим лечебните им свойства, тъй като аз лично предпочитам да ги пия без алкохол.

Трябва ли да добавяме алкохол в шишето с разтвора?

Стандартният начин за приготвяне на разтвора е да капнем 2 капки от избраната есенция в шише от 30 мл и да долеем минерална вода. Ако пазите шишето на студено – за предпочитане в хладилник – и ако внимавате да не докосвате какпомера с език, водата ще се запази прясна за 2 или 3 седмици, докато шишето свърши.

Ако не можете да пазите шишето на студено – например ако искате да го носите в джоба си през цялото време, трябва само да добавите в него алкохол. Единствената причина, поради която се добавя алкохолът, е да не се вкисва водата. Една чаена лъжичка бренди – около 5 мл – е достатъчна. Освен това, можете да използвате ябълков оцет или растителен глицерин.

Кога трябва да спрем да вземаме есенциите?

Ако проблемът, който лекуваме, изчезне. Няма нужда да продължаваме да ги вземаме, защото се опасяваме, че проблемът ще се върне, нито пък е необходимо да ги спираме постепенно, както се препоръчва при някои традиционни лекарства, например стероиди или бета-блокери. Нито пък трябва да пием цялата предписана доза за определен брой дни, както правим при антибиотиците.

Ако се почувстваме по-зле, докато вземаме есенциите, трябва ли да продължаваме или да ги спрем?

Есенциите не предизвикват странични ефекти или усложнения, но може да се случи така, че да извадят потиснати емоции, които трябва да се изчистят изцяло, преди да говорим за пълно оздравяване. Ако това е вашият случай, трябва да помислите дали не се нуждаете от други есенции вместо тези, които вземате в момента.

Ако нещата се влошават независимо от есенциите, това може да означава две неща. Или есенциите не са имали достатъчно време, за да подействат (два или повече месеца или дори година редовно приемане може да са ви необходими при дълбоко заседнали проблеми), или сте избрали неподходящите есенции. Във всички случаи, есенциите сами по себе си не могат да предизвикат никакви симптоми или проблеми, които не са ваши, и ефектът им е винаги положителен. Това означава, че няма нужда да ги спирате, а ако не са правилно подбрани, това означава, че няма да подобрят нещата – но никога няма да ги влошат.

Безопасно ли е да се вземат есенциите ако човек се лекува от алкохолизъм, тъй като те съдържат алкохол?

Ако се капне от концентрата в шише с разтвор и се вземат по 4 капки, количеството алкохол всъщност е много малко. Въпреки това, дори и такова минимално количество алкохол може да бъде психичести проблем за човек, който е решил да се отърве от това напълно. Освен това, съществува едно много силно лекарство (известно като Antabuse), при което се получават драстични реакции, ако човек пие едновременно и минимално количество алкохол. При такива случаи най-добре е да се консултирате с лекар преди да вземете есенциите. Можете да обясните на лекаря си начина, по който се прави разтворът и да отбележите, че ако капнете от есенциите в гореща напитка, повечето от алкохола ще се изпари, освен това можете да приемате есенциите външно, като ги втриете в кожата на места, където се усеща пулсът. Но за да нямате съмнения, посъветвайте се със специалист.

Променя ли се действието на есенциите, ако бъдат изложени на рентгеново излъчване и пр.?

Не.

Защо да не смесим всички есенции и да имаме отделна смес при всеки проблем?

Такава идея е била предложена по времето на д-р Бах и на практика той е опитал да направи това, но открил, че то просто не действа. Най-.простият и лесен начин е онзи, който той е препоръчал – по-точно, да се подберат няколко есенции в съответствие със състоянието и характера на човека.

Какво да вземам, за да излекувам астмата си?

Есенциите на д-р Бах не лекуват директно физически симптоми. От друга страна, астмата често се причинява от стрес и тъй като Есенциите третират отрицателните емоционални състояния, те могат да ви помогнат. Но за да определите кои са подходящи за вас, трябва да разберете какъв тип човек сте и какво е емоционалното ви състояние в момента, а да забравите за физическите симптоми.

Как да използвам Есенциите? Да ги пия ли? Да ги мажа върху кожата си ли?

Есенциите са във вид на течност, с прибавка на бренди за консервант. За да ги вземате, вземете едно шише от 30 мл, капнете 2 капки от всяка Есенция, която желаете да вземате, добавете догоре изворна вода и пийте по 4 капки 4 пъти дневно. Друг начин – капнете 2 капки в чаша вода и отпивайте на глътки през определени интервали.

Есенциите безопасни ли са за бременни? Доколко е безопасен алкохолът в тях?

Да, безопасни са. Ако имате притеснения, посъветвайте се с вашия лекар. Що се отнася до алкохола, количеството, което приемате, е твърде малко.

Колко бързо действат Есенциите? Колко бързо действат Капките за Спешна Помощ (Рескю)?

Капките за спешна помощ обикновено дайстват доста бързо, защото се вземат в извънредни случаи, а не при дълбоко заседвали проблеми. Останалите Есенции също могат да подействат бързо, но ако се третира проблем, който е налице от дълго време, понякога могат да минат седмици или дори месеци, преди да усетите разликата.

Какви са двата метода за приготвяне на есенциите?

Слънчевият метод включва потапяне на цветчетата в чиста стъклена купа, пълна с натупална изворна вода. Купата се оставя на ярко слънце за 3 часа, после цветята се изваждат и водата се разрежда 1 : 1 с бренди.

Методът чрез кипене включва поставяне на цветята в съд с изворна вода и варенето им в продължение на ½ час. След това съдът се оставя да изстине, растението се изважда и водата се разрежда 1 : 1 с бренди.

В двата случая получената течност и първичната тинктура, която след това се разрежда, за да се получат концентратите, от които се правят разтворите за лечение.

Могат ли алергични хора да приемат Цветята на д-р Бах?

Няма никакъв проблем. Концентратите не съдържат никаква материална субстанция на растенията, т.е. никакви алергени. Те съдържат само енергийна информация на съответното цвете. Лечението на алергии с Цветята на д-р Бах е доказано многократно.

Какво се случва, когато взема грешно предписана комбинация?

Нищо. Грешно подбраното цвете не намира резонанс и съответно няма ефект.

Каква е вероятността да се получи реакция във вид на обриви, например от Гарванския лук или Дивата ябълка и как се премахват?

Есенциите действат, като отмиват отрицателните емоции и чувства. Понякога емоциите, които лекуваме, са били потиснати за известен период от време и за да ги изчистим, трябва да ги извадим от организма. В редки случаи това може да се прояви като обрив или да избликнат неочаквани емоции. Ако това се случи, не трябва да му обръщаме внимание и да продължим да вземаме есенциите.

По-ефективно ли е да вземаме едно цвете или комбинация?

Този въпрос често се задава от класически хомеопати и принципно отговорът е не. Според терапията на д-р Бах всяка кризисна ситуация се характеризира от няколко отрицателни модела на поведение. Колкото по-пълен е анализът на различните модели, толкова по-хармонизиращ е ефектът на комбинацията.

Изключение се прави само в крайните фази на терапията с Цветята на д-р Бах, когато пациентът целенасочено за дълъг период от време работи върху определен проблем, например чувство на вина. Този начин на работа се препоръчва само когато обстойно си работил над личните си модели на поведение.

Зная, че е правилно да се комбинират най-много 5 Есенции в едно шише. Искам да разбера как трябва да се постъпи, ако някой има нужда от повече от 5 Есенции? Правилно ли е да се капнат допълнителните Есенции в друго шише и да се взема ту от едното, ту от другото?

 В същност, доста обичайна практика е да се дават 6 или 7 Есенции заедно по едно и също време и това е препоръчителният максимум. Знае се, че д-р Бах в два случая е давал 9 Есенции наведнъж, но да си припомним, че той е имал хиляди пациенти в продължение на много години. Много често хората усещят, че имат нужда от много повече – 12, 15, 20 Есенции или дори повече. Препоръчваме ви да не правите две шишета с по 6 есенции във всяко, а вместо това да сведете комбинацията до 6 или 7. За да направите това, помислете как се чувствате в момента лекувайте сегашното състояние. Така че, ако вашите 12 есенции включват 5, които се отнасяд до това, как сте се чувствали вчера, или миналата седмица, или преди 10 години, по-добре ги оставете засега. Лекувайте основните чувства, които изпитвате в момента и когато есенциите се справят с тях, можете да се върнете към останалите, които са заседнали по-дълбоко.

 

Възможна ли е комбинацията на Цветята на д-р Бах с други медикаменти?

Поради нематериалното ниво на действието на Цветята на д-р Бах и от петдесетгодишния опит става ясно, че други лекарства и медикаменти не влияят на терапията на цветята , нито цветята действат отрицателно върху другите медикаменти.

Има ли смисъл непрекъснато да даваме на децата екстрактите от Цветята на д-р Бах, за да им е по-лесно в живота?

Не. Грешно е да се вярва, че непрекъснатият прием на цветята ще хармонизира характера на детето и като възрастен то ще може да води живот без конфликти. Едно шестгодишно дете например може да взима определена комбинация, ако има проблем в училище, но ако същият проблем се появи отново след няколко години, то може да не иска да взима същата комбинация. Може би детето инстинктивно усеща, че е време да се справи с проблема по различен начин.

Колко време общо трябва да продължи лечението за определена ситуация или модел на поведение?

Хармонизирането на акутна ситуация, напр. напрежение между колеги, може да изисква една до три комбинации или три до шест седмици. Положителен ефект при хроничните отрицателни модели на поведение обикновено се получава след десет до дванадесет комбинации или дванадесет до петнадесет месеца. Това са средни стойности, които могат да бъдат по-високи или по-ниски. Колкото по-дълго един модел на поведение съществува, толкова по-дълго време е необходимо за лечението му.

Възможен ли е приемът на определени цветя като превантивна мярка?

Принципно не. Цветята на д-р Бах мага да възстановят равновесието само там, където има дисхармония. Ако равновесието е налице, не може да има действие.

Възможно ли е предозиране с Цветята на д-р Бах?

Според принципа на работа на Цветята на д-р Бах предозирането теоретически е невъзможно.

Възможно ли е привикване към капките с Цветята на д-р Бах?

Не е възможно да се привикне към тях, защото те нямат физическа субстанция и се взимат само , за да възстановят хармонията. Когато равновесието е възстановено, капките нямат по-нататъшно действие. В този момент човек ги забравя, губи интерес или загубва шишенцето – сигурни признаци, че лечението е постигнало целта си.

Психологическа пристрастеност също не може да се получи, защото добре избраните комбинации засилват влиянието на Вътрешния водач. Стъпка по стъпка тези мерки водят до засилена вътрешна свобода, независимост и самостоятелност, т.е. Цветята на д-р Бах водят до обратното на пристрастяване.

Мога ли тайно да давам на някого капките от Цветята на д-р Бах?

Не. Да капеш тайно капки във водата на партньора си , защото искаш да промениш характера му, противоречи на принципа излекувай себе си. Изключения се правят при малки деца, които не могат да поемат сами отговорност и при възрастни в спешни случаи, когато можеш да дадеш Рескю.

Може ли Рескю да е част от личната ни комбинация?

Обикновено Рескю не е предвидена за дълготраен прием, но в много случаи е полезно да бъде добавена към комбинацията. Особено в началото на терапията , когато някой до такава степен е извън равновесие, че не може ясно да опише проблема си. Втези случаи Рескю помага на човек да осъзнае проблема си и да може да говори за него.

 


Кой е Д-р Бах
Същност на Цветолечението на Д-р Бах
Често задавани въпроси и отговори
Описание на цветята при деца (Б. Мацарела)
Реперториум за деца (Б. Мацарела)
Кратък въпросник за деца (Б. Мацарела)
Реперториум (Ф. Уилър)
Когато не усещаме ефект
Rescue remedy - капките за спешна помощ
Бременност и кърмене
Приготвяне, приемане, дозировка
Физически симптоми
Често използвани комбинации
Форми на протичане на реакции

 

Свързани продукти

ВЪРБА, WILLOW 10мл. ВЪРБА, WILLOW 10мл.

Тагове: