Форми на протичане на реакции

Форми на протичане и типични реакции
Два класически модела на протичане
Как да се справим с криза по време на лечението
Често срещани реакции
Прозрения чрез сънищата
Когато не усещаме въздействие

Форми на протичане и типични реакции

Всеки от нас реагира на Цветята на д-р Бах в зависимост от структурата на характера си: някои – по-бавно и колебливо, други – решително и бързо.

Други разлики произтичат от състоянието, което искаме да хармонизираме – дали става дума за акутна криза или за хронично състояние. Колкото по-акутна е ситуацията, толкова по-бързо усещаш действието на Цветята на д-р Бах. Колкото си по-отворен и колкото по-малко очаквания имаш за действието им, толкова повече свобода даваш на Вътрешния си водач за нови импулси, които ще предизвикат промени.

Намерението и фокусът на разговора за поставяне на диагноза са решаващи катализатори за действието на една комбинация от Цветята на д-р Бах. Това обяснява защо комбинации, избрани като експеримент или „просто така“ , имат по-малък ефект. В момента, когато са избрани е липсвала ясна цел или истинско, дълбоко желание.

Добре подбрани комбинации често „възпламеняват“ при първия прием – сякаш спонтанно се образува връзка, която ще възстанови липсващия контакт. Особено чувствителни хора обикновено усещат тази връзка веднага.

„Трябваше да си поема дълбоко дъх“.

„Изведнъж всичко в мен стана по-светло“.

„Побиха ме приятни тръпки“.

„Още с първата глътка ме заболя стария белег на бедрото, който не бях усещал повече от 15 години. Усещането беше, като че ли той отново кърви“.

Два класически модела на протичане

Цветята на д-р Бах предизвикват хармонизиращи импулси, които се възприемат от тялото по различен начин.

Пример за възможна реакция. Наскоро започналата криза ( например сериозна караница с порасналия син ) отшумява. Обърканите ти чувства постепенно изчезват. С прояснено съзнание изведнъж намираш увереност да подходиш към проблема по друг начин.

В криза със силни хронични елементи ( например загуба на работата води до понижаване на и без това ниското ти самочувствие) най-често се наблюдават следните два модела на протичане:

Първоначална реакция с тенденция нагоре. Усещаш първата комбинация положително. Отново виждаш светлина в тунела, може би за първи път от години успяваш да спиш цялата нощ, усещаш се изненадващо уверен. Преживяването на всичко това ти позволява да видиш какъв си в действителност и какво наистина е предвидено в плана на живота ти. Отново имаш връзка с Вътрешния си водач. Това ти дава смелост да се довериш на процеса и на възможността за промяна, която най-сетне си в състояние да осъществиш, защото си усетил как нещата могат да бъдат или са предвидени в живота ти.

След около 3 седмици, горе-долу когато първата ти комбинация свърши, състоянието ти се влошава. Тази фаза се характеризира със силни физически и психологични промени и в този момент започва по-дълбоката вътрешна работа. Вече наистина все по-съзнателно се изправяш срещу отрицателните си модели на поведение и започваш работа с тях. Накрая след поредица от влошавания и подобрявания започваш да усещаш тенденцията. Обикновено след 2 или 3 комбинации, след като състоянието ти е започнало да се влошава, положителният потенциал се стабилизира.

Първоначална реакция с тенденция надолу.Вторият типичен метод на протичане се наблюдава по-често при хора, които имат физически проблеми в комбинация с психологически и емоционални. Малко след приема на първата доза имаш усещането, че всичко става още по-зле. Отрицателните емоции и физическите симптоми стават по-интензивни. Тези реакции обаче не са страничен ефект, а са първата индикация за оздравителния процес. Те могат да бъдат сравнени с термина „влошаване“ в класическата хомеопатия.

Представи си, че изтръпнал или парализиран крайник внезапно се връща към живот. Болезнена мисъл, която си подтискал много години, изведнъж отново се завръща в съзнанието ти. Заради тези промени можеш да изпиташ дискомфорт. Както по време на физическа болест има отпадъци, които трябва да бъдат изхвърлени от физическото тяло, така и при душевна криза трябва да осъзнаеш и да се освободиш от психологическите задръствания, преди да можеш, както казва д-р Бах, „да ги стопиш като сняг на слънце“.

Вътрешният ти водач няма да позволи повече неща, отколкото можеш да понесеш, да излязат на повърхността на съзнанието ти.Под влиянието на импулсите на Цветята на д-р Бах той ти разкрива точно тези проблеми, които според плана на живота ти могат да бъдат разбрани и решени в определения момент. Един след друг блокажите биват „обелени като люспите на лук“, докато се връщаш в миналото и докосваш травматизиращи ситуации от детството си.

Много е важно да възприемеш тази фаза на осезаемо влошаване като положителна стъпка в процеса на изцеление. Обикновено тя продължава няколко дни, преди да се промени, понякога рязко, понякога плавно към добро. След тази първоначална промяна можеш да очакваш вълнообразни промени, преди положителният потенциал да се стабилизира.

Как да се справим с криза по време на лечението

Ако по време на лечението изпиташ криза, има два начина да се справиш с нея:

 1. Постепенно намали честотата и/или дозата, ако е необходимо, до 1 капка веднъж на ден. В допълнение можеш да взимаш Rescue в чаша с вода.
 2. Ако усещаш, че е правилно, постепенно увеличи честотата и/или дозата до 14 пъти на ден по 4 капки в зависимост от нуждата ти. Това най-вероятно ще съкрати трудната фаза.

Не е ефикасно прекъсването на взимането на капките в изчакване на по-добро време. Същото вътрешно състояние ще продължава да съществува и ще се активира в момента, когато решиш да започнеш отново.

Често срещани реакции

По принцип трябва да приемеш всяка реакция, да се опиташ да я преживееш, колкото се може по-съзнателно и да се подчиниш на всяка нужда, която изпиташ. Целта на тази реакция е да възстанови енергийното ти равновесие.

През първите 3 дни може да изпиташ:

 • Освободеност, щастие, лекота, извисяване. Това е изразът на новата ти връзка с Вътрешния ти водач.
 • Засилване на активността ти във всекидневието – заемаш се със задачи, които си отлагал особено дълго.
 • Повишена нужда от движение, от излизане сред природата.
 • Вътрешно безпокойство, раздразнение, замайване като израз на вътрешната ти борба.
 • Засилена нужда от спокойствие и сън, особено при хора, които по принцип имат нужда от малко сън. Вътрешната работа ти коства много енергия, която не е на разположение във физическото ти тяло.
 • Желание за прочистване: къпане, пост и др.
 • Реакции, прочистващи тялото – например хрема, разстройство, уриниране, подуване на лимфните възли, внезапни обриви ( тялото ти реагира на много нива на промяната, предизвикана от Цветята на д-р Бах).
 • Понижено желание за кафе, никотин и алкохол.

По-засилени реакции се очакват, когато едновременно с лечението с Цветята на д-р Бах постиш или се подлагаш на други терапии с фина енергия. В тези случаи е препоръчително да приемаш по-малко капки на ден.

По време на първите няколко месеца можеш да изпиташ:

 • Промяна в изражението на лицето си – имаш омекотен, одухотворен поглед;
 • Повече жизненост и положително излъчване;
 • Повишена чувствителност, засилени реакции спрямо промяна във времето и засилено осъзнаване на собствените промени в настроението.
 • Нормализиране на екстремните хранителни навици;
 • Другите хора отбелязват положителни промени в поведението ти: „Жена ми казва, че вече не съм толкова раздразнителен както преди.“
 • Връзките и взаимоотношенията ти с другите стават по-уравновесени.

Прозрения чрез сънищата

От всички реакции към Цветята на д-р Бах сънищата може би са най-интересни, защото най-ясно показват работата на Вътрешния водач. Хората, които взимат добре подбрана комбинация, реагират със символичен сън в една от първите две нощи на лечението. Анализът на стотици сънища показва три повтарящи се модела:

 • Основен личен конфликт е показан символично – например в съня си търсиш централната гара и не можеш да я намериш.
 • Вътрешният процес на прочистване е изразен метафорично – например сънуваш как много перални работят в мазето.
 • Разкрива се блокиран личен потенциал – например сънуваш как намираш нова стая в къщата си, която никога преди не си виждал.

Наблюдението на тези символични сънища ти помага да видиш процеси на изграждане и развитие на съзнанието в ранния му стадий. Сънищата не само отразяват настоящото ти състояние, те показват и посоката, в която трябва да направиш следващата крачка.

Известно е, че всички хора сънуват, макар и не всички сутринта да си спомнят сънищата. Това, че не можеш да си спомниш какво си сънувал, не е признак, че комбинацията е подбрана неправилно.

Когато не усещаме въздействие

Има много причини за блокада на въздействието на Цветята на д-р Бах. Най-вероятно е комбинацията да е подбрана неправилно или да не я взимаш достатъчно често.

Друга причина е отрицателното психологическо състояние да идва от ниво, което не може да бъде достигнато от Цветята на д-р Бах. Например по време на менопаузата хормоналните промени предизвикват променливи настроения, които не могат да бъдат хармонизирани само с помощта на Цветята на д-р Бах.

Често се случва терапията да се блокира, защото очакванията ти са много по-големи отколкото Цветята на д-р Бах могат да постигнат за кратък период от време или защото очакваш да се превърнеш в напълно различна личност. Важно е да запомниш, че лечението, особено на хроничните модели на поведение, изисква много търпение.

Друга причина може да бъде убедеността на някои хора, че „колкото повече, толкова по-добре“. Те се подлагат на няколко различни терапии едновременно, без да се задълбочават в нито една от тях. Това рядко води до задоволителни резултати.

Възможно е да не усещаш връзка с Цветята на д-р Бах, защото друг те е убедил да пробваш. В този случай би имало смисъл да спреш лечението и да започнеш отново, когато наистина го искаш.

Често се стига до застой, когато си достигнал критична точка – приближил си се прекалено много до проблем, от който несъзнателно все още не можеш да се освободиш. Може би трансформацията ще доведе до болезнени промени, които още не си готов да приемеш – например раздяла с партньор или промяна в кариерата. В този случай е желателно да спреш лечението, докато събереш достатъчно вътрешна сила за следващата крачка.

Накрая може да се получи фаза на стагнация, когато си достигнал повратната точка на самолечението. Какво можеш да направиш в тази ситуация? Не се опитвай да работиш срещу собствените си съпротивления, а в една посока с тях. Изследвай състоянието, в което се намираш в момента. Нетърпелив ли си ( Impatiens – слабонога)? Обезкуражен и изпълнен със съмнения ли си дали Цветята на д-р Бах наистина действат ( Gentian – тинтява)? Чудиш ли се в коя посока да поемеш ( Wild oat – овсига, див овес)? Това са няколко примера, които ще ти дадат представа и отправна точка за следващата ти комбинация. Ако не можеш сам да решиш проблема, се обърни към някого, на когото имаш доверие.

„При острите състояния, например шок поради загуба на близък човек или пред страх от някаква коренна промяна в живота, цветовете на д-р Бах помагат в няколко часа или един-два дни, особено при млади хора. Колкото по-отдавна датира душевното смущение, т.е. колкото по-хронично е състоянието, толкова повече време е необходимо, за да се получи подобрение. Времето необходимо за овладяването на подобни хронифицирани смущения се простира от 1 до 20 месеца. Хората, които използват цветните есенции за разгръщане на личността си, приемат капките години наред, с почивки, понеже в развитието на личността постоянно се натрупва нов опит и непрекъснато възникват нови кризи.“

 Откъс от книгата на Мехтхилд Шефер „Енциклопедия на терапията с цветята на д-р Бах“


Кой е Д-р Бах
Същност на Цветолечението на Д-р Бах
Често задавани въпроси и отговори
Описание на цветята при деца (Б. Мацарела)
Реперториум за деца (Б. Мацарела)
Кратък въпросник за деца (Б. Мацарела)
Реперториум (Ф. Уилър)
Когато не усещаме ефект
Rescue remedy - капките за спешна помощ
Бременност и кърмене
Приготвяне, приемане, дозировка
Физически симптоми
Често използвани комбинации
Форми на протичане на реакции

Тагове: